Wat is goed tuinhout?

Hout: het is er in vele verschillende soorten. Van licht tot donker, van hard tot zacht en vooral ook van spotgoedkoop tot peperduur. Wanneer u een tuinhuisje of schutting wilt bouwen vraagt u zich daarom wellicht af wat dan de beste houtsoort is. Wij van De Houtburcht kunnen u hierover gelukkig meer vertellen. Zelf maken we alleen gebruik van stevige, duurzame houtsoorten, die al dan niet geïmpregneerd geleverd kunnen worden.

Douglashout

Voor in de tuin is de laatste jaren douglashout steeds meer in trek. Dit is namelijk een houtsoort die, ook wanneer onbehandeld, erg lang meegaat. Dit komt doordat zich binnenin douglashout veel hars vormt, dat schimmels van binnenuit bestrijdt. Daarnaast is het hout oersterk, heeft het een warme kleur en is het in lange planken te verkrijgen (doordat ze afkomstig zijn van een lange naaldboom). Tot slot is douglashout relatief goedkoop te verkrijgen, zeker als u het afzet tegen de praktische voordelen ervan.

Vurenhout

Vurenhout is afkomstig uit de Scandinavische naaldbossen en is erg hard. Dit heeft het te danken aan de lage temperaturen in Noord-Europa, waardoor de bomen tamelijk langzaam groeien. Onbehandeld vurenhout heeft de neiging om, wanneer het niet is behandeld, grijs te worden. Het advies is dan ook om alleen gebruik te maken van geïmpregneerd vurenhout, zeker ook met het oog op de levensduur ervan.

Grenenhout

Grenenhout is vergelijkbaar met vurenhout en komt dan ook uit hetzelfde gebied (alhoewel er ook minder sterk Midden-Europees grenenhout verkrijgbaar is). Grenenhout is iets donkerder van kleur dan vurenhout en bevat vaak grotere noesten. Of dit een voor- of nadeel is hangt natuurlijk volledig van uw smaak af. Net als vurenhout is ook grenenhout goed te bewerken en daarmee uitermate geschikt voor in de tuin. Tenminste: mits geïmpregneerd!

Dit zijn natuurlijk slechts enkele voorbeelden voor houtsoorten die voor tuinhout kunnen doorgaan. Er zijn nog vele andere mogelijkheden. Vraag ons dus gerust naar de diverse opties, we denken graag met u mee!