hout impregneren

Home / Hout impregneren

Het verduurzamen van tuinhout

Het verduurzamen van uw tuinhout heeft zin wanneer u de levensduur van uw tuinhout wilt verlengen. Dit verduurzamen van hout kan op verschillende manieren:

      • Het beitsen van uw tuinhout; (u gaat hier zelf mee aan de slag)
      • Het laten dompelen van uw tuinhout; (Het hout wordt bij ons in Kampen gedompeld)
      • Het laten impregneren (KOMO-Keur) van uw tuinhout. (Het hout wordt bij ons in Kampen onder keteldruk geimpregneerd)
Hout impregneren
Tuinhout beitsen

HET BEITSEN VAN UW TUINHOUT

 

Wanneer uw tuinhout niet geïmpregneerd is, is het mogelijk om uw tuinhout te verduurzamen door het zelf te beitsen. De Houtburcht kan verschillende soorten en merken beits leveren in verschillende kleuren. Hierbij heeft u de keus uit een transparante beits of een dekkende beits. Transparant wil zeggen dat de houtnerf zichtbaar blijft na het beitsen. Het beitsen van uw tuinhout vraagt wel wat tijd. Wel kunt u op deze manier de levensduur van bijvoorbeeld uw blokhut aanzienlijk verlengen. Het is verstandig om uw tuinhout één keer in de 3 a 5 jaar opnieuw te beitsen. Mocht u het beitsen te tijdrovend vinden is er altijd nog de mogelijkheid om het tuinhout vooraf te impregneren. Hiervoor zijn twee technieken beschikbaar, namelijk: het dompelen en het KOMO-keur impregneren.

 

HET LATEN DOMPELEN VAN UW TUINHOUT

 

De dompeltechniek is een populaire techniek om uw tuinhout te verduurzamen. Bij het dompelen wordt uw houtpakket in een groot bad ondergedompeld. Vervolgens blijft het hier enkele tientallen minuten ondergedompeld. Dit geeft het hout de gelegenheid om zo veel mogelijk impregneermiddel op te nemen. Echter is vers hout van zichzelf nog redelijk vochtig. Hierdoor kan het hout niet veel impregneermiddel opnemen. De kwaliteit van de dompeltechniek hangt dus voor een groot gedeelte af van het vochtgehalte in het hout. Hierdoor is deze techniek minder betrouwbaar ten opzichte van KOMO-keur impregneren.

 

Tuinhout verduurzamen
KOMO-keur impregneren

HET KOMO-KEUR IMPREGNEREN

 

Bij het KOMO-keur impregneren wordt het impregneermiddel in het hout geperst. Dit proces gebeurt in een grote ketel. De ketel wordt eerst vacuum getrokken, waarna deze gevuld wordt met impregneermiddel. Wanneer de ketel vol is, wordt er nog een flinke druk op gezet, waardoor het impregneermiddel goed in het hout geperst wordt. Dit proces wordt door een computer geregeld. Deze meet het aantal liters wat verbruikt wordt. Nadat het benodigde aantal liters is verwerkt, loopt de ketel leeg en is uw blokhut goed en onder KOMO-keur verduurzaamd. Het KOMO-keur impregneren gebeurt bij ons in Kampen in een van de 7 ketels. Een bewezen techniek wat al jaren wordt toegepast.

 

Nadat dit gebeurt is, heeft het hout een bepaalde droogtijd nodig. Nat hout is gezwollen, waardoor met name de hoekverbindingen tijdens het plaatsen niet zullen passen. Een blokhut van 19 of 28 mm houtdikte heeft een droogtijd van ongeveer 4 a 5 weken nodig. Een blokhut van 44 mm houtdikte heeft een droogtijd van 7 a 10 weken nodig. Dit is uiteraard ook afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij vochtig weer of vorst duurt het drogen langer, dan bij een zonnige periode. Let op, laat het houtpakket gedurende de droogperiode dicht zitten, i.v.m. het kromtrekken van planken. Wanneer een blokhut op deze wijze is geïmpregneerd, behoeft deze geen verdere behandeling. Het is echter wel gewoon mogelijk deze naderhand in een kleur te beitsen, die u wenst. Wel is het raadzaam de blokhut door middel van een onderregel van de grond af te zetten. Zo voorkomt u optrekkend vocht. Onze medewerkers kunnen u hierover informeren.

 

Uw blokhut wordt onder druk geïmpregneerd. Dit betekent echter niet, dat het door en door is geïmpregneerd. Het impregneermiddel dringt enkele millimeters het hout binnen en vormt daar een vocht en schimmelwerende laag. Wanneer u geïmpregneerde delen moet verzagen of er is een kleine beschadiging, dan kunt u deze het beste behandelen met een groen naturel beits. Metalen onderdelen ondervinden geen schade of nadelige gevolgen van het impregneren. Glas kunt u reinigen door middel van HG kalkreiniger. Wanneer u een blokhut laat impregneren, krijgt u van ons 10 jaar garantie op de duurzaamheid!!

 

Het verduurzamingproces is KOMO-gecertificeerd en voldoet aan alle strenge milieunormen.